
رازهای نرسنگ، سفری به دنیای مدرن طبی و روایت یک تحول در طبابت افغانستان
محمد ادریس امیری که متولد ولایت کابل است پس از فراغت از مکتب، تحصیلاتش را در یکی انستیتوتهای علوم صحی به پایان رسانید و اکنون منحیث نرس کار میکند و همزمان در یکی از دانشگاههای خصوصی مشغول تدریس است.
در شرایطی که نبود منابع معیاری در نصاب درسی طبی یکی از مشکلهای بزرگ نهادهای تحصیلی افغانستان است، امیری کتابی را با عنوان «رازهای نرسنگ سفری در دنیای مدرن » تالیف کرد که اکنون منحیث یک ممد درسی نوآورانه در حال شناختهشدن است.
او میگوید که از زمان مکتب علاقهی ویژهای به نویسندهگی داشتهاست. پس از ورود به دانشگاه و مشاهده کاستیها در سیستم آموزشی، با خود عهد بست تا تغییری در این زمینه ایجاد کند. نبود نصاب معیاری، کمبود منابع آموزشی مطابق منابع جهانی، و ضعف در امکانات درسی از عاملهای اصلی انگیزهی او برای نگارش این کتاب بودهاند.
نخستین تجربهی نویسندهگیاش تحقیقی بوده دربارهی «عمل متقابل دوا بالای انسان»، که مورد تحسین کدرهای علمی قرار گرفت و او را برای آغاز پروژهی بزرگتری آماده کرد.
کتاب «رازهای نرسنگ» شامل ۹ فصل و بخشهای تخصصی و عمومی در حوزهی نرسنگ و قابلگی است.
وی تصریح میکند که در تدوین این کتاب نویسنده از منابع معتبر داخلی و بینالمللی بهره بردهاست. ویژگیهای مهم این اثر، زبان ساده و روان، کاربرد اصطلاحات عامفهم و پوشش جامع عملیاتهای واقعی مورد استفاده در مرکزهای درمانی کشور شمرده میشود.
نگارش این اثر ابتدا بهصورت دستی طی یک سال انجام شد، و سپس در مدت سه ماه بهصورت تایپی به پایان رسید.
او میافزاید که پیش از چاپ نهایی، این کتاب برای بازخوانی و اظهار نظر در اختیار کادرهای علمی برجستهی کشور از جمله داکتر جمشید رسا، داکتر شمس شیردل، داکتر جاوید سیاووش و داکتر محمد تنیم ادیب قرار گرفت و آنان این اثر را شایستهی تبدیلشدن به یک مرجع درسی در دانشگاههای طبی کشور دانستند.
امیری میگوید که در مسیر نگارش و چاپ این اثر با چالشهای زیادی روبهرو شد قسمیکه نبود حمایت از سوی نهادهای مسوول، بیتوجهی عمومی نسبت به نویسندگان سد راهش بود و زمانیکه این کتاب را جهت چاپ بارها به دفترهای گوناگون برد؛ اما پاسخ مثبتی نگرفت و حتا برای مدتی از ادامهی راه منصرف شد.
با این حال، با وجود چالشهای اقتصادی، به کمک خانواده و دوستان خود موفق به چاپ نسخهی اولیهی آن شد.
در رونمایی رسمی این اثر، نسخهی اولیهی این کتاب ارایه شد و قرار است به زودی دو هزار جلد دیگر از این اثر چاپ و در اختیار نهادها و دانشجویان طبی قرار گیرد.
امیری در مورد اهمیت علم و شکوفایی جامعه از این طریق میگوید: “نویسندهگی و تولید علم راه نجات ماست. باید دانش خود را وقف ملت خود کنیم و از تلفکردن وقتهای با ارزش خود بپرهیزیم. تلاش کنیم بهترین و بهروزترین منابع را تهیه کنیم تا به سوی خودکفایی علمی و ترقی گام برداریم”.